Därefter lämnades ordet till dagens föredragshållare Maria Hallberg:  
Maria höll ett mycket intressant föredrag om Eskilstunas offentliga konst.
Det finns 170 offentliga konstverk i Eskilstuna. 1% av ny- och ombyggnationskostnaderna i kommunens regi ska gå till konst. Vissa verk har utformats tillsammans med olika grupperingar i kommunen, t ex skolklasser, omsorgsboenden etc.
Maria berättade lite mer ingående om två verk, ”Vem är din mamma?” av Astrid Göransson i Fröslunda, och ”Enchanted forest” av Jasmine Cederqvist i Årby. Konsten startar samtal, bygger stolthet och demokrati etc.
För den som vill veta mer finns en broschyr, snart i nytryck, om vår offentliga konst, och den kan också ses på offentligkonst.eskilstuna.se.
Flera medlemmar föreslår att kommunen, eller klubben, skulle kunna ordna konstpromenader eller bussrundturer till olika konstverk i kommunen.
 
Eva tackade för ett mycket intressant föredrag med en gåva till Rotarys läkarbank, och tackade också dagens gästvärdar.
Mötet sista punkt var ett lotteri, som Eva anordnade. De fyra lyckliga vinnarna fick fasan- resp andfilé inkl recept!
 
Mötet avslutades och vi tillönskades trevlig helg!
Antecknat av Annika
 
Dagens hundhistoria:
Lite info från Eva om apporterande fågelhundar:
Vid fågeljakter är det viktigt att viltet som fällts både på land och i vatten snabbt kan hämtas och levereras till skytten. I Sverige används ofta labrador retriever men i retrievergruppen finns också golden-, flatcoated-, curlycoated-, chesapeake bay- och nova scotia duck tolling retriever.
Den populäraste och duktigaste (avspeglas på jaktprov med prissättning) är labrador retriever. På 80-talet började man introducera en annan typ av labrador retriever som i dag populärt kallas jaktlabbe (jag vill att man säger jaktavlad labrador). De är lättare, kvickare, ska vara oerhört hörsamma och lättfostrade. Alla labradorer ska ha en mjuk mun vid apportering och får inte sitta och gnälla och pipa i sin iver att få kommandot ”apport” och ge sej ut för att jobba. Hård mun och gnällighet är diskvalificerande fel, likaså får de inte vara berörda av skott.  Den arbetande retrievern jobbar ofta i full galopp. Så fort de hittat ett vilt vänder de åter till föraren.
Labradorer får ha tre färger, svart, gul och brun men det bruna färganlaget kom inte med när selektering gjorde för en mer arbetsvillig labrador.
För att ge en bild av retrieverrasernas popularitet så står siffran för antal valpar av rasen som registrerades i Svenska Kennelklubben 2022.
Labrador – 3314
Golden – 2027
Flat – 854
Nova scotia – 237
Curly coated – 26
Chesapeak bay – 9